Προσφέρουν διατροφικό καταφύγιο σε όσους πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα.

Έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες από την εποχή που κάθε νοικοκυριό είχε την κατσίκα του. Το κατσικίσιο γάλα και τα προϊόντα του δεν έχασαν ωστόσο το κοινό τους, που ενισχύεται σταθερά καθώς γίνονται ολοένα και πιο γνωστές οι ευεργετικές ιδιότητες τους για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Φανατικοί λάτρεις του κατσικίσιου γάλακτος, δεν βάζουν στο στόμα τους ούτε σταγόνα αγελαδινού. Η χαμηλότερη περιεκτικότητα λακτόζης το κάνει πιο ελαφρύ, εύκολα εύπεπτο, με αποτέλεσμα να είναι για πολλούς αναντικατάστατο.

Συγκριτικά με το αγελαδινό, περιέχει εξάλλου αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό ινοσιτόλης, ουσίας σχετικής με τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων_ για τον λόγο αυτό είναι και πιο εύπεπτο.

Την ίδια στιγμή προσφέρει διατροφικό καταφύγιο σε όσους πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα, σε αντίθεση με άλλα είδη γάλακτος.

Η γεύση και το χρώμα του

Πάσχετε από σιδηροπενία; Υποφέρετε από οστεοπόρωση; Το κατσικίσιο γάλα θεωρείται ιδανική «λύση», καθώς συμβάλλει στον καλύτερο μεταβολισμό μεταλλικών στοιχείων, όπως το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο σίδηρος, και τη βαθύτερη απορρόφησή τους από τον οργανισμό.

Τρία λιπιδικά οξέα διαμορφώνουν τη γεύση του κατσικίσιου γάλακτος: το καπρικό, το καπρυλικό και το καπροϊκό οξύ. Το ολόλευκο χρώμα του, το οφείλει στην έλλειψη καροτενοειδών χρωστικών. Στην πραγματικότητα, η σύσταση του κατσικίσιου γάλακτος εξαρτάται από τη «φυλή» της κατσίκας, αλλά και από την εποχή του χρόνου που έχει αρμεχτεί το γάλα_ το καλοκαίρι, το γάλα είναι περισσότερο και η περιεκτικότητά του σε λίπος και πρωτεΐνες χαμηλότερη, σε αντίθεση με τον χειμώνα.

Αυτό που πρέπει ωστόσο να λαμβάνετε υπόψη σας είναι ότι το κατσικίσιο γάλα δεν πρέπει να καταναλώνεται άβραστο (αμέσως μετά το άρμεγμα) καθώς και ότι πρέπει να είναι παστεριωμένο. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εμπιστεύεστε τα τυποποιημένα.

Στην αγορά κυκλοφορούν κυρίως εισαγόμενα κατσικίσια γάλατα, από τα οποία καλύτερα να επιλέξετε τα πιστοποιημένα βιολογικά, εφόσον σας παρέχουν περισσότερες εγγυήσεις σχετικά με τη διατροφή των ζώων.

Υπάρχει βεβαίως και εγχώρια παραγωγή_ σχετικά προϊόντα μπορείτε να βρείτε στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Αρκετές φορές τα κατσίκια που δίνουν το γάλα εκτρέφονται σε χώρους ελευθέρας βοσκής, ενώ σε περιόδους ξηρασίας ή βροχών τρέφονται με ζωοτροφές φυτικής προέλευσης, μη γενετικά τροποποιημένες.

Γεγονός πάντως είναι ότι το κατσικίσιο γάλα δεν επιβαρύνει τον οργανισμό μας με επιπλέον θερμίδες, όπως κάποιοι θέλουν να πιστεύουν: έχει περίπου όσες και το αγελαδινό.

Τυρί από τον τόπο σου.
Γνωρίζατε ότι η συντριπτική πλειονότητα των τυριών που παράγονται στην Ελλάδα προέρχονται από αιγοπρόβειο γάλα; Σήμερα αριθμούνται περίπου 20 ελληνικά τυριά ΠOΠ – Προστατευόμενης Oνομασίας Προέλευσης. Αναγνωρισμένα τυριά καθώς και τα περίπου 50 είδη που παρασκευάζονται στην Ελλάδα προέρχονται από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα ή από μείγμα των δύο.